Σάββατο, 3 Απριλίου 2010

Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια


ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 3-4-1979
Κοινωνική σειρά εποχής /ΕΡΤ/ παραγωγός: POSITIVE /Σενάριο: Μαργ.Λυμπεράκη / Σκηνοθεσία: Κ. Αριστόπουλος [ 14 επεισόδια Χ 50']

Ο Λεωνής, με τραυματικές εμπειρίες από τις μνήμες του πολέμου και τη ζωή του στο νοσοκομείο του Εσκί Σεχίρ, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Στη Μυτιλήνη γνωρίζει τη Σαπφώ, δασκάλα του χωριού και χήρα του φίλου του Ευθύμη , που σκοτώθηκε στην Μικρά Ασία, για την οποία ακούγονται διάφορα κουτσομπολιά. Μια μεγάλη αγάπη γεννιέται ανάμεσά τους. (διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Στρ. Μυριβήλη) «Η πρώτη εμφάνιση της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην ελληνική τηλεόραση, σε μια διασκευή που υμνήθηκε από την κριτική για την κινηματογραφική της αισθητική. Το σίριαλ ξεκίνησε δυναμικά συγκεντρώνοντας μεγάλη διαφήμιση και επιτυγχάνοντας υψηλή θεαματικότητα, αλλά η σχετικά αργόσυρτη εξέλιξη της δραματουργίας και η κινηματογραφικού ύφους αισθητική της σκηνοθεσίας, περιόρισε κάπως το ενδιαφέρον του κοινού με αποτέλεσμα να μην σημειώσει την αναμενόμενη επιτυχία».
«Ο Κώστας Αριστόπουλος παίρνει διθυραμβικές κριτικές διασκευάζοντας τη «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια» του Στρ. Μυριβήλη με έντονη κινηματογραφική αφήγηση και έχοντας ένα σπουδαίο ζευγάρι ερμηνευτών, την Κάτια Δανδουλάκη και τον Γ. Φέρτη. Η σειρά αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον και το βράδυ της πρεμιέρας έσπασε το «κοντέρ» των διαφημίσεων. Για πρώτη φορά η κρατική τηλεόραση μετέδωσε περισσότερο από σαράντα λεπτά διαφημιστικά μηνύματα σπάζοντας τα νεύρα των τηλεθεατών».

«Ελληνική Τηλεόραση/ Οδηγός τηλεοπτικών
σειρών 1967- 1998/ Βαλούκος Στάθης/
εκδόσεις Αιγόκερως»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου